Van Boheemen van de Kvk:
“Ik verwacht dat het traditionele beeld dat bij zp-ers leeft over overheid en vice versa
kan worden doorbroken met dit project. Wel moeten we daar nog een slag in slaan.”

Voorzitter van VNO-NCW Midden, JP Kiefmann, gaf aan dat zp’ers nog geen onderdeel zijn van beleid, maar dat gezien de aantallen, dit wellicht eerdaags op de agenda gaat komen. 

“Ook in tijden van bezuinigingen zijn nog volop opdrachten te vervullen.”
aldus de inkoopadviseur van de gemeente Doetinchem

Boodschap van wethouder:
‘Zorg-zp’ers in de Achterhoek, er zijn veel kansen voor jullie, want er komt veel meer behoefte aan flexibele zorgprofessionals.’

Henk Dijk, voorzitter van ONZ Achterhoek en penvoerder van Pr8werk:
“Collectief staan we sterker om aandacht te vragen voor de groep zelfstandigen.”

Missie Pr8werk: meer werk voor zelfstandige professionals (=zp’ers) in de Achterhoek. Wij organiseren jaarlijks twee vraaggestuurde bijeenkomsten waarin opdrachtgevers (Ondernemers, Overheid en Organisaties) en zp’ers elkaar ontmoeten en bewust worden wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

November 2013 – “En nu samen doorpakken, zorg-zp’ers”

In de Vijverberg hebben we in november een bijeenkomst georganiseerd voor zp’ers over samenwerking. We hebben een landelijke patiëntenvereniging uitgenodigd, die veel met zp’ers werkt. Deze heeft verteld over de behoefte van de patiënten en de manier waarop zp’ers hierin voorzien. Dit betreft vooral dat patiënten maatwerk willen en eigen regie: zelf bepalen wie er over de vloer komt en wanneer. [lees verder] En dat dit niet voor iedere handeling een andere medewerker van een zorgaanbieder is, maar 1 of 2 personen, die samen alles doen. Dit werkt erg plezierig voor de patiënt en de familie.

ZZP Nederland heeft in deze sessie benadrukt dat zp’ers 30 procent goedkoper zijn en dat voor vindbaarheid, borging van kwaliteit en professionalisering een samenwerkingsverband gewenst is en wat hierbij komt kijken. In Den Bosch is een pilot gestart waarbij 20 procent van het budget wordt besteed aan dienstverlening door zp’ers, ook om de keuzevrijheid voor patiënten te vergroten.

Onbekendheid bij patiënten
Voor deze bijeenkomst hebben we alle WMO raden en Patiëntenverenigingen in de Achterhoek persoonlijk benaderd en uitgenodigd. Wat betreft ons doel Bewustzijn; deze groepen hadden nog nooit eerder aan de optie zp’ers gedacht. Een interessante ontwikkeling, zo is de reactie. Van deze organisaties zijn een paar gekomen naar de Vijverberg. De tip was wel dat er veel meer voorlichting mag komen voor patiënten over de kansen en mogelijkheden van zp’ers.

De opkomst voor deze bijeenkomst was naar tevredenheid: 80 personen. De zwermsessie ging over de thema’s GGZ, Ouderenzorg en Coöperaties. Wat we hier geleerd hebben is dat er vragen zijn over wie de coördinatie straks heeft over complexe zorgvragen en ook hoe patiënten en zorg-zp’ers, maar ook zorg-zp’ers onderling elkaar gaan vinden. Ook het samenwerken met bijvoorbeeld klusjesmannen en tuiniers als totaalpakket voor oudere zorgbehoevende is als mogelijkheid aangedragen. Een zp’er drinkt nog wel even een kopje koffie als het verband gezwachteld is en holt niet gelijk de deur weer uit. Voor de patiënt is dit veel plezieriger.